Jdi na obsah Jdi na menu
 


Světlý týdeň

СВІТЛИЙ ТИЖДЕНЬ

СВІТЛИЙ ТИЖДЕНЬ

 

 

 

ВЕЛИКДЕНЬ

 

· Стихира

Воскресіння день, і просвітімося торжеством, і друг друга обіймімо. Промовмо, браття, і тим, що ненавидять нас, простім усе з воскресінням, і так заспіваймо; Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував! («Слава: І нині» із стихир Пасхи Пасхальної Утрені)

 

 

· ДУМКА

Сьогодні ― ВЕЛИКДЕНЬ! Сьогодні ― ТОРЖЕСТВО ТОРЖЕСТВ! Сьогодні ― ПРАЗНИК ПРАЗНИКІВ! Сьогодні, після сорокагодинного перебування у висіченій у скелі гробу, наш Спаситель ІСУС ХРИСТОС ВОСКРЕС! Устав із мертвих! Смерть подолав! А тим, що лежали у гробах, тобто усім померлим, життя віддав, воскресивши їх!

 Христове Воскресіння – найбільше свято у церковному календарі, бо Христос, воскреснувши з мертвих, довів, що все те, що Він проповідував ― Його Благовість, - є Істиною! Довів, що Його слова не були пустослів’ям. Довів, що Він воістину Христос-Бог!

 Христос своїм воскресінням подолав смерть, зло та все, що супротивиться Його науці та повчанням. Він здобув світлу та остаточну перемогу над дияволом. Кожна людина, яка вірує в Ісуса Христа, після своєї смерті воскресне до кращого життя. Хто не вірив або хто був послідовником Христа, але пішов слідами Юди, воскресне до вічної загибелі. Усе буде залежати від нього і до якого життя хоче воскреснути: навіки бути з Христом чи без Нього.

 Очевидно, дорога до Воскресіння випереджена страсним шляхом Христових терпінь, який кожен християнин мусить обняти, якщо бажає бути вірним Христовим послідовником та разом з Ним та у Ньому воскреснути. А тих страждань у житті не малувато! Та з допомогою Христа ми зможемо перенести їх та перенести гідно.

 У сьогоднішній день кожен християнин повинен «друг друга» обняти! Наш «друг» ― це наш ближній: той, хто живе поруч з нами і хто проживає далеко від нас, як і той, хто нам зовсім невідомий. «Друг» не є тільки той, хто любить нас, але також і той, хто ненавидить нас і нам кривду робить. Того також потрібно любити і обняти.

 Кожен у празник Воскресіння Христового повинен «один одному простити», бо ніхто не повинен ворогувати з кимось, бо цей день – день миру, дружніх обіймів та братерських стосунків. Всі люди, все сотворене і весь світ-космос має та мусить радіти, бо ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 

__________________ 

 При некомерційному використанні матеріалу (навіть частковому) посилання на джерело інформації обов'язкове. Його використання у комерційних цілях - лише з дозволу адміністрації сайту.

о.Євген Небесняк СДБ