Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neděle Svatých Otců.

Неділя перед Різдвом.
Святих Отців.
Св. муч. Юліяни.



Свята Юліяна

3 січня 2010 року

Неділя перед Різдвом.
Святих Отців.
Св. муч. Юліяни.


  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів

 

Неділя перед Різдвом Христовим

Празник Різдва Ісуса Христа, як і деякі інші великі свята в церковному році, має не лише передсвяття і посвяття, але також неділю перед цим святом і неділю після нього Євангеліє і Апостольське читання перед празником готують вірних до цього свята, а після празника немовби завершують його. На св. Літургії читається початок Євангелія від Матея, який прагнув переконати своїх співвітчизників, що Ісус був справді Месія В неділю перед Різдвом Христовим св апостол Павло у своєму посланні до євреїв наголошує на вірі Авраама, Мойсея, багатьох пророків, суддів і великих мужів Старого Завіту, які готували прихід Месії.

Свята Юліяна

Свята Юліяна походила з Малої Азії і була поганкою, але згодом навернулася до Христа. Один поганський староста забажав одружитися з нею, але вона відповіла йому, що вийде за нього заміж при умові, якщо він стане християнином. Однак староста побоявся прийняти Христову віру, щоб не втратити царської ласки. Під час переслідування християн імператором Діоклетіаном Юліяну, яка не відреклася святої віри, ув'язнили і після жорстоких мук зарубали мечем 304 року.


Послання ап. Павла до Євреїв 11, 9-10; 17-23; 32-40

Браття, вірою Авраам, перебував у обіцяній землі, як у чужій, живучи в наметах з Ісааком та Яковом, спадкоємцями, як і він, тієї самої обітниці. Бо чекав міста з непохитними основами, якою Бог будівничий і засновник. Вірою Авраам, поставлений на пробу, приніс у жертву Ісаака, єдинородного сина, він, що одержав обітниці, про якого було сказано: Від Ісаака тобі народиться потомство, думаючи, що Бог має силу і з мертвих воскресити; тому і його одержав назад, як прообраз. Вірою Ісаак благословив Якова та Ісава на майбутнє. Вірою Яків перед смертю благословив кожного з синів Йосифа і поклонився, спираючись на кінець своєї палиці. Вірою Йосиф, умираючи, згадав про вихід синів Ізраїля і розпорядився про свої кості. Вірою батьки Мойсея після народження три місяці його ховали, бо бачили красу дитини і не злякалися царського наказу. І що ще скажу? Не вистачить мені часу, коли почну розповідати про Гедеона, про Барака, про Самсона, про Єфту, про Давида й Самуїла та пророків, що вірою побідили царства, чинили справедливість, осягнули обітниці, загородили пащі левам, гасили силу вогню, уникали вістря меча, ставали сильні, бувши немічні, на війні проявляли мужність, напади чужих розганяли. Жінки прийняли своїх померлих з воскресення. Інші загинули в муках, відкинувши визволення, щоб осягнути ліпше воскресіння. Інші зазнали наруг і биття, та й ще кайданів і в'язниці; були побиті камінням, були перерізувані, були допитувані, померли вбиті мечем, тинялися в овечих і козячих шкурах, збідовані, гноблені, покривджені; ті, яких увесь світ не був вартий, блукали пустинями, горами, печерами та земними проваллями. І всі вони, хоч мали добре засвідчення віри, не одержали обіцяного, бо Бог зберіг нам щось краще, щоб вони не без нас осягнули досконалість.


Євангеліє від Матея 1, 1-25

Книга родоводу Ісуса Христа, сина Давидового, сина Авраамового: Авраам родив Ісаака. Ісаак же родив Якова. А Яків родив Юду й братів його. Юда ж родив Фареса і Зару від Тамари. А Фарес родив Єсрома. А Єсром родив Арама. Арам же родив Амінадава. Амінадав же родив Наасона, а Наасон родив Сасмона, Салмон родив Вооза від Рахави. А Вооз родив Овида від Рути. Овид же родив Єсея. А Єсей родив Давида Царя. Давид же цар родив Соломона від жінки Урії, Соломон родив Ровоама. Ровоам же родив Авію. Авія ж родив Асу. Аса ж родив Йо-сафата, а Йосафат родив Йорама, а Йорам родив Осію. Осія ж родив Йоатама, а Йоатам родив Ахаза. Ахаз же родив Єзекію. А Єзекія родив Манасію, а Манасія родив Амона. Амон же родив Йосію. А Йосія родив Єхонію і братів його, за переселення Вавилонського. А по переселенні Вавилонськім, Єхонія родив Салатіїла. А Салатіїл родив Зоровавеля, а Зоровавель родив Авіюда. Авіюд же родив Єліякима, а Єліяким родив Азора. Азор же родив Садока, а Садок родив Ахима; Ахим же родив Єліюда. А Єліюд родив Єлеазара. Єлеазар же родив Матана, а Матан родив Яківа. А Яків родив Йосифа, мужа Марії, з якої родився Ісус, називаний Христос. А всіх родів від Авраама до Давида — чотирнадцять; і від Давида до переселення Вавилонського — родів чотирнадцять; і від переселення Вавилонського до Христа — родів чотирнадцять. Ісус-Христове Різдво було так: Коли ото мати Його, Марія, була обручена Йосифові, перше поки не зійтися їм, показалося, що вона має в утробі від Духа Святого. А Йосиф, муж її, бувши праведним і не бажаючи її знеславити, хотів тайкома пустити її. Як же він це подумав, то ангел Господень у сні явився йому, кажучи: Йосифе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зроджене в ній є від Духа Святого. І породить сина, і назвеш його Ісус, бо Він спасе людей Своїх від гріхів їх. А це сталося, щоб збулося сказане від Господа пророком, що говорить: Ось діва прийме в утробі і породить сина, і назвуть ім'я йому Ємануіл, що значить: 3 нами Бог. А Йосиф, вставши зі сну, вчинив, як звелів йому ангел Господній; і прийняв дружину свою. І не знав її, поки породила сина свого первенця, і назвав Його Ісус.


Геть чужаків!

Уночі, коли діти спали, фігурки вертепу прокинулися. Першим розплющив очі один із пастухів. Одразу побачив, що у вертепі є хтось новенький. Це йому дуже не сподобалося. Більше того, це йому зовсім не подобалося.

 

– Хто цей мускулистий тип? – запитав грізно. – Справжній бандит, який іде за моїм стадом. Хто ти? Чого тобі треба? Швидко забирайся геть, бо нацькую на тебе своїх псів!

 

– Бе, – відповів Великий Джим, жуючи жувальну гумку.

 

– Чи ти бачиш ось цю палицю? – не вгавав пастух. – Ще трохи й порахую нею тобі кості, якщо негайно не зникнеш!

 

Великий Джим напружив м’язи й зняв автоматичний карабін із запобіжника.

 

– Навіть не пробуй цього робити, друже, бо буде тобі лихо! Твою палицю перетворю на вогнище, бо тут холодно, а я легко вдягнутий.

 

У цю мить прокинулася й стара жінка, що продавала каштани, й побачила, як Барбі розчісує своє довге світле волосся.

 

– Гей, дівчинко, що ти тут робиш у нічній сорочці? Забирайся геть звідси, безстиднице!

 

– Але ж це бальна сукня, а крім того… – почала виправдовуватися лялька.

 

– Припини, не зачаруєш мене! Ви, нинішня молодь, всі однакові – ледарі й грубіяни. Послухай мене й утікай геть, поки я не почала кидати в тебе моїми каштанами, а вони, хай тобі буде відомо, печуть немилосердно, бо вже майже спеклися!

 

– Каштани добрі, а тут трохи…

 

– Не будь така розумна. Хочеш забрати мої каштани? То ти ще й злодійка, не лише безстидниця. Ну, тепер я тобі покажу… Злодійка! Злодійка!

 

Але ніхто не почув крику старої. Бо саме в цей момент прокинувся робот і завів свій двигун. Зробив кілька кіл навколо шопки, вітаючи всіх своїми механічними руками й запускаючи світляні ракети, а потім сів біля Великого Джима. Пастухи оточили його, погрожуючи:

 

– Що ти хочеш зробити? Навіщо лякаєш овець? Геть звідси, ти, гидка кольорова коробко!

 

– Думаю, що він хоче знищити шопку своїми бомбами! – крикнув один із пастухів.

 

– Але в мене немає бомб! – захищався робот, який не сподівався на такий прийом. – Перетворююся на космічний корабель для вивчення простору. Хочете трохи поїздити зі мною?

 

– Їдь собі сам і то кудись далеко звідси й більше вже не повертайся сюди!

 

– Так, так! – вигукувала стара жінка. – Виженіть також і це дівчисько, яке хоче вкрасти мої каштани!

 

– Бабусю, не кажіть неправди, – попросила Барбі. – Якщо хочете продати ваші каштани, я заплачу за них!

 

– Проженіть її, щоби я більше не бачила цього рожевого, поганенького вбрання!

 

– Ти теж, мускулястий типе, повертайся у свої джунглі! – сказав пастух.

 

– Геть звідси, всі дівчата й силачі, – додала старенька.

 

– Тихо, дітки, не розмовляйте таким тоном, – попросив робот, який мав лагідний характер. – А тепер я ввімкну свій супер hi-fi й трохи послухаємо музику біля вогнища.

 

– Якщо негайно не заберетеся звідси, то почуєте иншу музику! А тебе розберемо на частини! – верещав найголовніший пастух.

 

– А ми все одно тут залишимося! – гиркнув у відповідь Великий Джим. – Сядь собі біля нас, Барбі, а ти, роботе, ввімкни якусь радіостанцію, хтозна, може, це всіх заспокоїть.

 

Роботові не треба було повторювати двічі, тож за мить із його динаміків полинула чудова колядка.

Бруно Ферреро. Із веселкою в кишені. - Свічадо, 2009