Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prep. Herasima

Преп. Герасима, що на Йордані.
(Літургії не правиться)
 

17 березня 2009 рокуObrazek

Преп. Герасима, що на Йордані.
(Літургії не правиться)


У седмичні дні Великого посту богослуження відправляються за Мінеєю і Тріоддю. По понеділках, вівторках і четвергах Святої Чотиридесятниці Божественні Літургії не правляться, а по середах і п'ятницях служиться Літургія Напередосвячених Дарів.

  • Короткий життєпис святого дня
  • Тропар на 6-му Часі
  • Читання пророка Ісаї на 6-му Часі
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Святий Герасим

Святий Герасим походив з міста Лікії у Малій Азії. У юному віці він пішов служити Богові у Тивайську пустелю. Потім він перейшов до Святої Землі. У той час так багато юнаків бажали вести життя за проводом Герасима, що він збудував над Йорданом поблизу Єрихона лавру. Герасим часто накладав на себе важку покуту. У Великий піст він нічого не їв, тільки приймав св. Причастя. Св. Євтимій так високо цінував Герасима, що посилав до нього на вправи тих монахів, які бажали досягнути великої досконалості.

Пустельник Іван Мосх, письменник VII ст., описав цікаву історію. Якось на березі Йордану до Герасима з ревом підійшов лев, підніс догори напухлу лапу, в яку глибоко залізла тернина. Герасим витягнув тернину, обмив і перев'язав лапу. З того часу лев залишився жити біля нього у монастирі. Помер Герасим 475 року.



Тропар (гл. 7)

Господи, - ти наше спасіння і захисник у день печалі. Помилуй нас з великої своєї милости, Чоловіколюбче.


Пророцтво Ісаї 9, 9-10, 4

Та над ним Господь зміцнив противників Реціна, а його ворогів нацькував: Арама попереду, а филистимлян позаду, і пожерли Ізраїля цілою пащею... При цьому всьому не відвернувсь Його гнів, і витягнена ще рука Його! Та народ не звернувся до Того, Хто вразив його, і не шукали Господа Саваота. Тому то Господь відсік від Ізраїля голову й хвіст, пальму й очеретину за одного дня. Старий та поважаний це та голова, а пророк, що навчає неправди, це хвіст. І сталося, що поводатарі цього народу зробилися звідниками, і гинуть проваджені ними. Тому то його юнаками радіти не буде Господь, а до сиріт його й його вдів милосердя не матиме, бо кожен безбожний й злочинець, і злобне всі уста говорять. При цьому всьому не відвернувсь Його гнів, і витягнена ще рука Його!. Бо злоба горить, як огонь, пожирає тернину й будяччя, і палає по запустах лісу, і крутяться вверх стовпи диму. Від лютости Господа Саваота земля загориться, і стане народ, як пожива огню, і не пощадить жоден брата свого!. І різати буде праворуч, та буде голодний, і жертиме зліва, але не насититься, кожен жертиме тіло рамена свого: Манасія Єфрема, а Єфрем Манасію, разом обоє на Юду... При цьому всьому не відвернувсь Його гнів, і витягнена ще рука Його! Горе законодавцям несправедливим, та писарям, які пишуть на лихо, щоб від правосуддя усунути бідних, і щоб відняти права від убогих народу Мого, щоб стали вдовиці здобичею їм, і пограбувати сиріт. А що ви чинитимете в день навіщення, і наглої згуби, що прийде здалека, до кого втечете за поміччю, і де позоставите славу свою? Нічого не лишиться тільки зігнутися між полоненими, і попадати між позабиваними... При цьому всьому не відвернувсь Його гнів, і витягнена ще рука Його!...


Діамант

Найбільший діамант світу був спотворений подряпиною, тому вирішили подрібнити його для промислових потреб. Але тут за камінь узявся один майстер-різьбар. Довго й терпеливо він вирізьблював з діаманту чудову ружу. І тепер усі висловлюють своє захоплення, коли бачать ту камінну квітку.

У житті повно всіляких несподіванок. Трапляються дні добрі і погані. Існують проблеми і різні біди, що приносять нам страждання. Але вони визволяють з полону нашу чуйність. І часто змушують нас витянути на світ Божий найліпшу частинку нашого "я".

Бруно Ферреро "Спів польового цвіркуна" - Свічадо, 2002