Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sv.mč. Bonifác.

Св. муч. Боніфатія.



Святий Боніфатій

1 січня 2010 року

Св. муч. Боніфатія.


  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів

 

Святий Боніфатій

Святий Боніфатій був слугою в однієї багатої пані і жив у Римі. Будучи християнином, він милосердно ставився до людей, цілком виправдавши своє ім'я, яке у перекладі з латинської мови означає "чинити добро".

Коли Боніфатій поїхав на Схід за мощами святих мучеників, які загинули за Христову віру, то у Тарсі, рідному містечку св. апостола Павла, погани ув'язнили його і жорстоко катували. Він прославив Бога мученицькою смертю 306 року.


Послання ап. Павла до Євреїв 11, 8; 11-16

Браття, вірою Авраам, покликаний, послухався і вийшов до краю, що мав успадкувати, і пішов, не знаючи, куди йде. Вірою він перебував у обіцяній землі, як у чужій, живучи в наметах з Ісааком та Яковом, спадкоємцями, як і він, тієї самої обітниці. Бо чекав міста з непохитними основами, якого Бог будівничий і засновник. Вірою й сама Сара, неплідна, дістала силу прийняти насіння і, дарма, що була похилого віку, породила, бо вважала вірним Того, хто дав обітницю. Для того від одного, та ще й омертвілого, народилося так багато, як зір на небі, як незліченного піску на березі моря. У вірі померли всі ці, не отримавши здійснення обітниць; вони лиш здалека бачили й вітали їх, визнаючи, що вони лише чужинці й подорожні на землі. А ті, що так говорять,ясно показують, що шукають батьківщини. І якби вони пам'ятали ту, з якої вийшли, то мали б повернутися. Але вони тепер кращої бажають, тобто небесної, тому й Бог не соромиться зватись їхнім Богом, бо Він приготував їм місто.


Євангеліє від Марка 9, 33-41

В той час прийшов Ісус з учнями в Капернаум, і як був Він у домі, спитав їх: Про що ви сперечалися в дорозі? Вони мовчали, бо сперечалися були в дорозі, хто з них більший. Тоді Він, сівши, прикликав дванадцятьох і каже до них: Коли хто хоче бути першим, нехай буде з усіх останнім і усім слугою. Потім узяв дитину, поставив її серед них і, обнявши її, каже до них: Хто прийме одне з таких дитят у Моє ім'я — Мене приймає; а хто Мене приймає — не Мене приймає, а Того, Хто післав Мене. Іван сказав до Нього: Учителю, ми бачили одного, що Твоїм ім'ям бісів виганяє, але не ходить з нами. Ісус відповів: Не бороніть йому. Немає бо такого, хто робив би чуда Моїм ім'ям і міг би скоро лихословити Мене. Бо хто не проти нас, той за нас. Хто напоїть вас кухлем води, тому що ви Христові, істинно кажу, вам, той не втратить своєї нагороди.


Desiderate

Крокуй спокійно серед гамору та поспіху – пам’ятай, який мир може бути у тиші.

Наскільки це можливо, не зрікаючись себе, зберігай добрі стосунки з людьми.

Спокійно і ясно проголошуй свою правду, слухай також те, що кажуть інші, навіть якщо вони говорять не надто розумно, — бо й у цьому є якийсь сенс.

Якщо порівнюватимеш себе з іншими, можеш стати гордим або зневіреним, бо завжди були й будуть гірші й кращі від тебе.

Радій як зі своїх успіхів, так і з планів.

Якою б скромною не була твоя праця, виконуй її самовіддано і добросовісно. Повір: це справжня цінність проти мінливої долі.

Будь обережним у своїх починаннях, бо світ цей сповнений оман.

Але нехай це не заступить тобі справжніх чеснот: багато людей прагнуть високих ідеалів, а життя усюди сповнене геройства.

Будь собою й не опирайся почуттям. Не будь цинічним у любові, бо серед черствості й розчарувань вона єдина вічна як трава.

Приймай спокійно все, що несуть зі собою літа, без гіркоти полишай те, що дарувала молодість.

Зміцнюй силу духа, щоб у несподіваному нещасті стала для тебе щитом.

Лише не віддавай себе на поталу витворам уяви: багато-бо страхів породжують нудьга та самотність.

Дотримуйся необхідної дисципліни, але вмій бути лагідним до себе. Пам'ятай: ти — дитина Всесвіту і маєш право бути тут не менше, ніж зорі й дерева. І чи зрозуміло це тобі, чи ні — повір, що світ цей є таким, яким повинен бути.

Отож, будь у мирі з Богом, що б ти не думав про Його існування, чим би не займався і якими б не були твої прагнення.

У вуличному гаморі, у метушні життя збережи спокій своєї душі. 3 усіма своїми пастками, втомою і втраченими мріями цей світ усе ж чудовий.

Будь уважним і намагайся бути щасливим.

Цей текст, датований 1692 роком, знайдено у старій церкві в Балтиморі. Нехай він буде нашим дороговказом на цей Новий 2010 рік.